Вітаємо відвідувачів нашого блогу. Будемо радіВашим коментарям

Вітаємо відвідувачів нашого блогу. Будемо радіВашим коментарям
Вітаємо відвідувачів нашого блогу. Будемо раді Вашим коментарям

середа, 19 липня 2017 р.

Звіт керівника за підсумками навчального 2016-2017 року

Інформаційні відомості
        Комунальний заклад дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) загального розвитку №3 «Буратіно» знаходиться за адресою: 250024, Дніпропетровська обл., Дніпровський р-н., с. Чумаки, вул. Шкільна 17, тел.096-101-70-41.
                  Розташований у власному типовому двоповерховому приміщенні.
                Проектна потужність закладу -80 місць, загальна кількість груп – 4, загальна кількість дітей – 80, раннього віку – 18 дітей, дошкільного віку – 62 дітей.
                  Режим роботи закладу – 5-ти денний, з 10,5 – годинним перебуванням дітей.
                  Мова виховання та навчання: українська.
                 Навчально-виховний процес здійснювали 7 педагогів, із них завідувач дошкільним закладом, 4 вихователі, 1 музичний керівник, 1вихователь-методист. 
                  Кадрове забезпечення ДНЗ №3 “Буратіно”:
               image.pngНазвание: Points scoredНазвание: Points scored
 Один вихователь здобуває дошкільну освіту в Дніпропетровському педагогічному коледжі, 3 курс навчання.
    В 2016-2017 навчальному році  дитячий заклад працював за  освітньою програмою «Дитина в дошкільні роки».

        
Методична робота
У новому 2016-­2017 навчальному році педагогічний колектив ДНЗ   продовжує працювати над II  етапом Програми обласного науково-­методичного проекту:
​«ОСВІТНІ СТРАТЕГІЇ СОЦІАЛІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА»​,
вивчаючи загальнорайонну науково­-методичну проблему:
​«Освітні стратегії діяльності педагогічних колективів ДНЗ зі збереження духовного, морального і фізичного здоров’я учасників педагогічного процесу як чинника соціалізації особистості»​ та проблему ДНЗ ​“Позитивна соціалізація дошкільників в умовах ДНЗ ­ основа успішності дитини в майбутньому”​.

  Методична робота з педагогічними кадрами у 2016-2017 навчальному році була спрямована на підвищення професійного рівня педагогів щодо креативного розвитку дошкільників.
            З метою реалізації головних завдань адміністрацією дошкільного навчального закладу був переглянутий, на основі діагностики самооцінки педагогів та оцінки адміністрації, рівень професійної майстерності педагогів і сплановані різні форми методичної роботи з кадрами, які забезпечили необхідний рівень знань, умінь та навичок у досягненні мети. Так, протягом навчального року підвищили свій професійний рівень: музичний керівник Мітюшина І.Б.  (курси підвищення кваліфікації при ДОІППО), вихователі Алексєєнко І.В.,Плоха Л.О., Карась К.Т., Скомороха В.В. ( районні семінари для вихователів), завідувачка Притула А.Й., вихователь-методист Богонос А.С.(районні семінари, творчі лабораторії, наради  для керівників).
 З метою підвищення теоретичного рівня та фахової підготовки колективу були придбані новинки методичної літератури, наочні матеріали, розвивальні та дидактичні ігри, які шляхом самоосвіти опрацьовували протягом навчального року педагоги.
           Власними зусиллями колективу на суму 81,00 грн. проведена підписка на періодичне видання: «Рятувальник», на суму 484,00 газети «Дніпровська зоря», «Позиція», «Вісті придніпров’я», методичний посібник “Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах” на суму 250грн.
          З метою підвищення педагогічної майстерності педагогів, спрямовуючи навчально-виховний процес на  виконання головних завдань, адміністрацією були сплановані та проведені протягом навчального року різні форми методичної роботи, таких як педради, консультації, педагогічні читання, індивідуальні бесіди, практикуми тощо.  Проведення  даних заходів допомогло колективу на належному рівні вирішити головні завдання річного плану роботи, що сприяло розвитку творчої активності педагогічного колективу, застосуванню нетрадиційних форм, удосконаленню традиційних. Така система роботи позитивно позначилась на рівні знань, умінь, навиків дітей, на розвитку їх творчих здібностей, на активізації співпраці з батьками.
           Але під час підготовки та проведення даних заходів виникали певні труднощі:
слід звернути увагу на персональну відповідальність окремих педагогів у вчасності виконання заходів річного плану, на самостійність і прояв творчості у доручених справах, організацію самоосвіти. В наступному навчальному році планується продовжити роботу з удосконалення форм і методик організації самоосвіти педагогів.
   Слід відзначити роботу вихователів: Скоморохи В.В.., Плохої Л.О., музкерівника Мітюшиної І.Б., що є активними учасником усіх справ дитсадка, знаходяться в постійному пошуку нових форм та методів роботи, мають певний  авторитет в колективі колег та батьків.
       В 24 лютого 2017 року на базі закладу організовано районний методичний семінар-практикум вихователів та музичних керівників ДНЗ Дніпровського району «Забезпечення наступності в реалізації завдань національно-патріотичного,економічного, музичного виховання між дошкільною і початковою ланками освіти». Головною метою семінару було створення умов для професійного самовдосконалення учасників семінару, формування уявлення про багатогранність напрямків педагогічної діяльності з національно-патріотичного виховання, презентування досвіду роботи ДНЗ №3 «Буратіно» з патріотичного виховання дошкільників засобами мистецтва, визначення позитивних надбань,  надання практичної допомоги у виборі та оволодінні сучасними формами та методами в роботі з даної теми.
       Протягом квітня-травня 2017 року згідно з річним планом ДНЗ №3 «Буратіно»  вихователем Скоморохою В.В. вивчалася діяльність  дитячого закладу щодо забезпечення готовності дітей старшого дошкільного віку до навчання у школі та сприяння їхній адаптації до умов навчального закладу.
  Результати експертизи дозволяють зробити позитивні висновки, адже  15 % дітей мають високий рівень готовності,  80% - достатній рівень готовності, 5% - середній рівень готовності. В дитячому закладі протягом року працювала група короткотривалого перебування для старших дошкільників, яка дала змогу охопити дошкільною освітою двох дітей п’ятирічного віку, що проживають на території села, в результаті діагностування такі діти  показали достатній рівень знань для навчання в школі. Такі результати обстеження дозволяють зробити висновок про стабільну роботу педагогічного колективу по підготовці дітей старшого дошкільного віку до шкільного навчання.
Однак поряд з позитивними результатами є і недоліки - недостатній рівень впровадження вихователями передового педагогічного досвіду та використання сучасних інноваційних технологій.
З метою удосконалення теоретичних знань та практичних навичок вихователів з формування у дітей ціннісного ставлення до власного здоров’я та життя, з метою поліпшення якості навчально-виховної роботи з питань  особистої безпеки та захисту життя  в дошкільному закладі проводилися з 03.10 по 07.10.2016р., з 16.01 по 20.01.2017р. -  «Тиждень безпеки дитини»  та  з 07.11 по 11.11.2016р., з 05.06 по 09.06.2017р. -  «Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності дітей» як форми систематизації знань дітей про безпечне довкілля.
Було створено творчу групу , яка підготувала План  основних заходів підготовки до проведення «Тижня безпеки» та План проведення «Тижня безпеки», наказом по ДНЗ затверджено план навчально-виховної роботи під час проведення «Тижня безпеки дитини».
Розроблено та затверджено Програму спеціального навчання з питань охорони праці особового складу КЗ ДНЗ №3 «Буратіно». Так у вересні 2016р. проведено Тиждень з охорони праці та безпеки життєдіяльності.
07.10.2016р. та 20.01.2017р. проведено практичний тренінг з евакуації вихованців і працівників ДНЗ на випадок надзвичайної ситуації.
              Для якісної реалізації головної задачі з формування здорового способу життя, бережливого ставлення кожної дитини до власного здоров’я протягом року здійснювався оперативно-наглядовий контроль «Спільна робота сім’ї і дошкільного закладу з охорони життя та здоров’я дітей, організація роботи з безпеки життєдіяльності» . Проаналізувавши усі переглянуті заходи можна зробити висновок, що рівень формування здорового способу життя  в дошкільному закладі належний.
     Свята і розваги зазвичай проходять планово, традиційно. Відмічено якісну підготовку більшості  музично-театральних заходів. Але разом з тим, проведення Днів здоров’я в закладі ведеться досить пасивно. В наступному році вирішено привернути вагому увагу до цього питання.
             У системі проводилася робота з питання наступності дошкільного закладу та  Чумаківської СЗОШ. Протягом навчального року були організовані екскурсії дітей, а саме: на свято першого дзвоника (вересень), по школі (вересень), у музичний кабінет (листопад), на свято Нового року(грудень), участь у святкуванні «Дня села», «День захисту дітей», “День відкритих дверей в ДНЗ”. Проводилися зустрічі вчителів з вихователями, дітьми та батьками груп старшого дошкільного віку (6-го р.ж.). Вихователі відвідували уроки у 1-му класі, вчителі були присутні на заняттях та режимних моментах у групах старшого дошкільного віку. Організовувалися спільні свята та розваги.
          Форми організації методичної роботи в ДНЗ змінювались та оновлювались залежно від законодавчих документів, рівня педагогічної культури педагогів, їхньої методичної грамотності.

Аналіз стану  захворюваності  та відвідуваності
Дошкільний заклад має медичний кабінет, ізолятор для  дітей з інфекційними захворюваннями.
Медичне обслуговування дітей закладу забезпечує старша медична сестра  Скомороха Є.І.. (стаж медичної роботи – 25років),  яка здійснювала  моніторинг стану здоров’я дітей, захворюваності, організації раціонального харчування, контроль за виконанням оздоровчих заходів. Медичний кабінет в достатній мірі оснащений обладанням та  медикаментами.
           Створена система оздоровчих та фізкультурних заходів. Проводиться  медико-педагогічний контроль навчально-виховного процесу.  
Питання захворюваності, відвідування та харчування дітей систематично розглядалися на нарадах при завідувачеві, аналізувалися показники та розроблялися заходи щодо їх покращення.
         Організація харчування
         Харчування вихованців ДНЗ організовано у відповідності  до ст.35 Закону України «Про дошкільну освіту»,  постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 N 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах", постанови №353 від 06.08.2014р. зі змінами, «Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах», Наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства охорони здоров’я України від 26 лютого 2013 № 202/165 зі змінами до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.
При проведенні аналізу грошових норм харчування виявлено, що фінансування було достатнім. Рішенням XIII сесії VII скликання від 16.12.2016 року затверджено вартість харчування дітей в ДНЗ в розмірі 41 грн. 05 коп. на одну дитину в день.
           Згідно з рішенням XIII сесії VII скликання Чумаківської сільської ради від 16.12.2016 «Про організацію харчування в дошкільному навчальному закладі  «Буратіно» розмір батьківської плати за перебування дітей в дошкільному навчальному закладі становить 40% від загальної вартості харчування.
Батьківська плата за харчування становила 40% від загальної вартості харчування дітей, це в середньому у 2016 році – 9,59 грн. - ясла, 13,61 грн. – сад, у 2017 році - 23,65грн. - ясла, 34,22грн. -сад.
Це дало можливість наблизити виконання норм харчування до нормативних вимог.
Середні показники виконання норм у порівнянні:
2016р.-96%, 2017р.-96% (за I півріччя).
Название: Points scoredНазвание: Points scored
Харчування дітей пільгових категорій профінансовано своєчасно за рахунок бюджетних коштів.
При формування сільського бюджету на 2017 рік Чумаківською сільською радою передбачено збільшення видатків на 10 відсотків на придбання свіжих овочів і фруктів у літній період з 01.06.2017р. до 31.08.2017р.
Виконання норм з основних продуктів харчування у 2016-2017р.здійснено на  96%.
Відвідування дітьми дошкільного закладу освіти становило в середньому  72 %.
         Працівники дошкільного закладу велику увагу надавали оздоровленню та загартуванню дітей. Найефективнішим оздоровчим і загартовуючим заходом у ДНЗ були ранкова та гігієнічна гімнастика пробудження, прогулянки на свіжому повітрі, самомасаж, обтирання вологою рукавичкою.
Вважаємо, що якість харчування вихованців в дошкільному закладі на достатньому рівні, про що свідчать рівень захворюваності дітей, їхні антропометричні дані та виконання норм харчування.
Всі зауваження зроблені Дніпровською  державною санітарно-епідеміологічною службою, відділом освіти,  культури, молоді та спорту  Дніпровської РДА винесені на нараду при завідувачеві. Питання розглянуті, рішення по них виконані.

         Аналіз матеріально-технічної бази ДНЗ
      Дошкільний заклад має досконалу матеріально-технічну базу.
        Завдяки спільній праці співробітників та батьків  відремонтований  тіньовий навіс, дитячі столи та стільці,  меблі для ігрових куточків,  тощо. Для естетичного оформлення закладу придбані нові стенди, штучні прикраси, для ігрових куточків груп - різноманітні іграшки. Педагоги разом з батьками вихованців пофарбували споруди та обладнання на ігрових ділянках і спортивному майданчику. У закладі своєчасно привезений та замінений пісок.
         За бюджетні кошти Чумаківської сільської ради для комфортного перебування дітей в закладі придбано:
- дезинфікуючі засоби “Бланідас” на суму  2111грн.;
- засоби для фарбування ігрових майданчиків на суму 3630грн.;
      - устаткування ігрових майданчиків на суму 127696грн.;
      - технічне обслуговування системи водоочищення на суму 9977грн.
Завдяки високому професіоналізму працівників сільської ради та особового складу ДНЗ на високому рівні проведено святкування Дня  захисту дітей, в результаті чого діти,  відповідно до вікових особливостей, отримали різноманітні іграшки, спортивне обладнання, а головне для дітей- це запашні солодощі.
               Завдання річного плану реалізовувались у щоденній роботі з дітьми та колективом батьків.
        В планах на наступний навчальний рік заплановано знайти кошти на придбання спортивного інвентарю, столового та кухонного посуду, заміна вентиляційної витяжки на харчоблоці, заплановано будівництво тіньового навісу для групи молодшого дошкільного віку «Ромашка», завершення формування екологічної стежини.
                На основі отриманих результатів аналізу можна виділити наступні недоліки:
1.     Недостатньо уваги приділялось роботі по впровадженню новітніх педагогічних технологій засобами еколого–доцільного виховання .
2.     Недостатньо активно організована робота щодо формування комунікативно-мовленнєвої компетентності дошкільнят.
3.     Недостатньо уваги надавалось особистісно-орієнтовному та диференційному підходу до дітей.
       Виходячи з аналізу адміністративної, освітньої і методичної роботи у 2016-2017 навчальному році, у відповідності до нормативно-правової бази щодо організації навчально-виховного процесу в ДНЗ у 2017-2018 н.р.,  враховані недоліки та досягнення, визначені  перспективи розвитку  на  новий  навчальний рік.    
           Робота дошкільного навчального закладу №3 «Буратіно» у 2017 – 2018 навчальному році буде побудована згідно нормативно – правових документів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України:
-Закон України «Про дошкільну освіту»;
-Положення про дошкільний навчальний заклад;
-Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді;
-Лист «Про організацію короткотривалого перебування дітей у дошкільних навчальних закладах»;
-Лист «Щодо організації роботи в дошкільних навчальних закладах у 2017/2018 навчальному році»;
-Базовий компонент дошкільної освіти в Україні;

-Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів.

Немає коментарів:

Дописати коментар