Вітаємо відвідувачів нашого блогу. Будемо радіВашим коментарям

Вітаємо відвідувачів нашого блогу. Будемо радіВашим коментарям
Вітаємо відвідувачів нашого блогу. Будемо раді Вашим коментарям

понеділок, 14 травня 2018 р.


Додаток 1
до наказу №35/01-02 від 11.05.2018

Звіт
про проведення «Тижня безпеки дитини»
в закладі дошкільної освіти №3 «Буратіно»

11.05.2018
        На виконання ст. 39, 41 Кодексу Цивільного захисту України, пунктів 36 -39 наказу Міністерства освіти і науки України від 03.09.2009 № 814 «Про Положення про функціональну підсистему «Освіта і наука України» єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру», наказу Міністерства освіти України та наказу начальника штабу - заступника начальника цивільної оборони України від 19.05.95 № 143/179 «Положення про підготовку і проведення Дня цивільної оборони у загальноосвітній школі», з метою удосконалення теоретичних знань та практичних навичок у дітей грамотно й чітко діяти у різних надзвичайних ситуаціях для захисту свого здоров’я та життя, формування і розвитку морально-психологічних якостей: відваги, витримки, ініціативи, кмітливості, взаємної виручки, постійної готовності виконати завдання цивільного захисту, з метою попередження надзвичайних ситуацій, загострення уваги на необхідності дотримання основ безпеки життєдіяльності з 07.05.2018 по 11.05.2018 відповідно наказу директора закладу від 02.05.2018 №33/01-02 у дошкільному закладі був проведений «Тиждень безпеки дитини»
         Сьогодні проблема безпеки розглядається, як базисна потреба людини, тому на дошкільний заклад покладається відповідальність за цілеспрямоване формування у дітей ціннісного ставлення до власного здоров’я, адекватних реакцій на різноманітні чинники ризику для життя.
Отож перед колективом нашого ЗДО ми поставили такі завдання:
підвищення ефективності навчально-виховної роботи з дітьми з питань - особистої безпеки та захисту життя
поглиблення теоретичних знань та закріплення практичних навичок вихователів щодо формування у дошкільнят ціннісного ставлення до власного здоров’я і життя;
- пропагувати здоровий спосіб життя серед батьків та їх дітей;
-інтегрування родинного і суспільного виховання з проблеми безпеки життєдіяльності дитини.
        Робота з безпеки життєдіяльності планується згідно комплексної осітньої програми «Дитина в дошкільні роки» за такими освітніми компонентами, що передбачені відповідною освітньою програмою, – освітні лінії:
-         освітня лінія «Особистість дитини»;
-         освітня лінія «Дитина у соціумі»;
-         освітня лінія «Дитина у природному довкіллі»;
-         освітня лінія «Дитина у світі культури»;
-         освітня лінія «Гра дитини»;
-         освітня лінія «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі»;
-         освітня лінія «Мовлення дитини».
        Тут висвітлюються такі питання: безпека в побуті, на спортивних та ігрових майданчиках, під час перебування в групі, пожежна безпека, електротравматизм, безпека під час грози, повені, інших стихійних лих, безпека праці, особиста гігієна та здоровий спосіб життя.
Творчою групою «Планування освітнього процесу» розроблений план проведення «Тижня безпеки» (дод.№2) тематичний план на тиждень:
- середа: «Я і вулиця!»; (правила дорожнього руху та поведінка дітей на вулицях міста)
- четвер: «Увага – небезпека!» (пожежна безпека);
пятниця: «Один дома, свої – чужі;
-середа: «Життя і здоров’я – найцінніша скарбничка людини та дитини»»;
-четвер: «Навчання для малюків».
Під час «Тижня безпеки дитини» проведено ряд заходів:
для педагогів:
  • проведені інструктажі: з охорони праці та по пожежній безпеці;
  • протягом тижня була надана консультативна допомога молодим вихователям з проведення заходів «Тижня безпеки дитини» завідувачем, вихователем-методистом та медсестрою;
  • перевірено наявність журналів проведення інструктажів з охорони праці та безпеки життєдіяльності;
  • перевірено стан електричного, опалювального обладнання, приміщень та території, стан пожежних щитів та пожежного обладнання;
  • перевірено наявність інструкцій, пам’яток з питань безпеки життєдіяльності і правил надання першої допомоги постраждалим від нещасних випадків;
  • оформлено куточки «Безпека дитини» в кожній віковій групі;
  • перевірено стан та забезпеченість медичного обладнання, поповнено аптечку швидкої допомоги в медичному кабінеті та в усіх вікових групах;
  • оновлено ватно - марлеві пов’язки як засіб індивідуального захисту;
  • придбано 6 вогнегасників та 7шт.кошми;
  • підготовлено плани і конспекти свят і розваг за тематикою безпеки дитини;
Впродовж тижня велася робота з батьками через: групове та індивідуальне консультування, інформацій листи, залучення батьків до роботи ЗДО з цього питання, стенди по безпеці життя, організовувались виставки робіт батьків та їх дітей.
       В плануванні, організації, участі в заходах, присвячених «Тижню безпеки дитини» приймали активну участь: музичні керівники, помічники вихователів та інші спеціалісти.
        Роботу проводили із залученням дітей до різних форм роботи: заняття, ігрова діяльність, театралізована діяльність, свята та розваги, конкурси, бесіди (індивідуальні, групові та колективні), екскурсії, читання художньої літератури з використанням українського фольклору, самостійно-художня діяльність, психогімнастика, пошуково-дослідницька діяльність, моделювання ситуацій та їх розв’язання.
       Робота проводилася згідно плану проведення тижня. Всі заходи, які були заплановані – вчасно проведені. Діти добре засвоїли норми та правила безпеки. Підтвердженням цьому став навчальний тренінг: «Навчання для малюків!» В цьому тренінгу прийняли участь діти молодшого, середнього і старшого дошкільного віку та дорослі. Він показав, що 85% дітей добре орієнтуються в навколишньому середовищі, дисципліновані, і в них є навички та вміння слухати і чути дорослого та однолітків.
        Здійснювали цільові екскурсії: на кухню, пральню, педагоги водночас формували у дітей уявлення про те, що вогонь і електрика потрібна людині, однак, при недбалому та неуважному відношенні до цього, представляє небезпеку для життя, а також для всього того, що створено руками людини; до світлофора та по вулицях міста; пожежну частину, для розширення знань дітей про працю пожежника, відповідальність за життя та здоров’я людей.
        У 90% дітей середнього та старшого віку є навички користування побутовими електроприладами (телевізорами, магнітофонами, прасками, чайниками).
        Всі діти старшого дошкільного віку, без винятку знають номер телефонів пожежної частини (101), міліції (102), швидкої допомоги (103), вміють користуватися ними у випадку необхідності. Свої дії діти закріплюють в дидактичних іграх та сюжетно-рольових іграх, всі ситуації супроводжуються розповіддю, показом, демонстрацією та поясненням вихователя про небезпеку та наслідками зневажливого звертанням з ними.
         Педагоги піклуються про те, щоб перед вихованцями розкрився зміст дії, її ціль та засоби рішення, і по можливості пропонувати дітям самостійно шукати рішення поставлених завдань. Вихователі та спеціалісти дуже ефективно попрацювали над тим, щоб діти засвоїли правила, чого не слід робити:
при відсутності дорослих вмикати побутові електроприлади;
розпалювати вогонь без нагляду дорослих;
грати з сірниками та на дорозі, та інші.
       Старша медична сестра провела з педагогами практикум «Перше медична допомога» на якому практично вправляла педагогів у наданні першої медичної допомоги під час травм чи надзвичайної ситуації.
       Із метою перевірки та закріплення теоретичних знань, умінь та навичок цивільного захисту та БЖ, які набули працівники та вихованці протягом навчального року. Із метою перевірки виконання плану ЦЗ на 2018 рік, забезпечення високого рівня організованості, наочності, узгодженості у ЗДО було проведено День ЦЗ та об’єктове тренування 11.05.2018. о 9.30 год. проведено практичний тренінг з евакуації дітей і працівників з приміщень дошкільного навчального закладу. Результати проведення цього тренінгу свідчать про достатні знання для відпрацювання дій та інформування працівників дошкільного навчального закладу про надзвичайну ситуацію.

Директор                                                                                              А.Й.Притула










Немає коментарів:

Дописати коментар